Προκειμένου να αντιμετωπίσει την ξηρασία, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιβάλλει στους κατοίκους του νότου να χρησιμοποιούν ειδικό δελτίο για τη χρήση του νερού

Η πορτογαλική κυβέρνηση έλαβε απόφαση να επιβάλει ένα ειδικό σύστημα δελτίου για την παροχή νερού στην ανατολική τουριστική περιοχή Αλγκράβε, που βρίσκεται στο νότο και αντιμετωπίζει έντονη ξηρασία. Ο στόχος είναι να μειωθεί η χρήση υπόγειων υδάτων κατά 15%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ντουάρτε Κορντέιρο, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης της ξηρασίας, η χρήση του νερού που προορίζεται για γεωργία και γήπεδα γκολφ στα φράγματα του Οντελέιτε και του Μπελίσε θα μειωθεί κατά 20%. Εάν υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης νερού σε κήπους ή γήπεδα γκολφ, η μείωση θα φτάσει το 50%.

Επιπλέον, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας “δύναμης δράσης” για τους υδάτινους πόρους της περιοχής Αλγκράβε, η οποία θα αποτελείται από μέλη της πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (APA) και της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Η δύναμη δράσης θα εξετάζει ξανά τις άδειες άντλησης νερού στην περιοχή, με στόχο να ανακληθούν ορισμένες άδειες προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της χρήσης ύδατος από την υδροφόρο ορίζοντα κατά 15%, όπως επισήμανε ο κ. Κορντέιρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Copernicus, το 91,9% του εδάφους της Πορτογαλίας πλήττεται από ξηρασία, με το 25,8% να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Η Ιβηρική Χερσόνησος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη επίδραση της ξηρασίας στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για βοήθεια από τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό γεωργικό απόθεμα, όπως επισημάνθηκε από την υπουργό Γεωργίας, Μαρία ντο Σέου Αντούνες.


free photo pexels