Μεξικό γιατρός κατηγορείται για εξάπλωση μηνιγγίτιδας

Την Τρίτη, οι αρχές επιβολής του νόμου στο Μεξικό συνέλαβαν έναν αναισθησιολόγο που κατηγορήθηκε για παράνομες ενέργειες όπως η χρήση επαναχρησιμοποιημένων φαρμάκων σε ιδιωτικές ιατρικές εγκαταστάσεις στις οποίες εργαζόταν, γεγονός που προκάλεσε το ξέσπασμα μυκητιακής μηνιγγίτιδας.

Η ταυτότητα του γιατρού δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, καθώς πάνω από 35 γυναίκες έχουν υποκύψει από αυτή την ασθένεια τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, 79 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με συμπτώματα μόλυνσης.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή μύκητες. Συχνά συνοδεύεται από επώδυνα συμπτώματα.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Durango, Sonia Garza, οι ασθενείς στο Durango που είναι άρρωστοι πιθανότατα προσβλήθηκαν από μυκητιασική μηνιγγίτιδα ενώ υποβάλλονταν σε θεραπείες στις ίδιες κλινικές όπου ο γιατρός διεξήγαγε την έρευνά του, ανέφερε το Tanjug.

«Αυτός ο ειδικός εκτελούσε επεμβάσεις χωρίς περιορισμούς», δήλωσε η Garza, σημειώνοντας ότι είχε φέρει τα δικά του φάρμακα και για ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων ουσιών που απαγορευόταν από την περιοχή.

Σύμφωνα με την Garza, ο κρατούμενος γιατρός ήταν ο μόνος γιατρός που εκτελούσε χειρουργικές επεμβάσεις στις τέσσερις εγκαταστάσεις όπου ανακαλύφθηκαν λοιμώξεις.

Δήλωσε επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έρευνας με τους εισαγγελείς, αρνήθηκε ότι έκανε χρήση φαρμάκων, όπως αναφέρει το Reuters.